COVID-19 Datacoalitie

COVID DATA NL ontwikkelt Early Warning Systeem dat verwachte zorgvraag in regio Noord-Holland, Flevoland en ’t Gooi voorspelt

 

Om verspreiding van COVID19 te beteugelen, lanceert gelegenheidsconsortium COVID DATA NL in opdracht van de ROAZ Noord-Holland Flevoland samen met het ROS-netwerk en Medworq eind januari 2021 een Early Warning Systeem (EWS) met COVID INSIGHT dashboard en predictie-algoritme. Het wetenschappelijk gevalideerde predictie-algoritme geeft inzicht in verhoogde risico’s op een COVID-besmetting en ziekte en is ook bruikbaar als onderlegger voor een gericht vaccinatiebeleid. Hierdoor biedt het systeem inzicht in wie hoger risico loopt en wie eerder gevaccineerd moet worden. 

 

Pilotfase

De ROAZ Noord-Holland en Flevoland bevinden zich in de pilotfase voor de doorontwikkeling van het systeem. Omdat inzicht in besmettingen cruciaal is voor het leveren van goede COVID-zorg heeft de het consortium COVID DATA NL met de GGD een koppeling gerealiseerd, waardoor positieve testuitslagen geautomatiseerd met huisartsen worden gedeeld. Vanaf 23 december gebeurde dat al via Edifact berichten. Vanaf 31 januari 2021 is deze automatische koppeling voor de regio compleet.

 

Huisartsen en ziekenhuizen registreren daarnaast zelf positief geteste COVID-19 patiënten en verdenkingen in hun informatiesystemen. De informatiesystemen zijn gekoppeld aan het Early Warning Systeem, waardoor er voor Noord-Holland en Flevoland direct actueel inzicht is in COVID-besmettingen en de verwachte zorgvraag.

 

Voorkomen en beperken

Het Early Warning Systeem met predictie-algoritme en COVID INSIGHT dashboard voorkomt en beperkt:

 

Meer informatie?

Meer informatie over COVID INSIGHT op  www.covid-data.nl. Mail voor vragen naar info@covid-data.nl