Mooie uitkomsten die het effect van GUIDE bewijzen.

Aanzienlijk meer nierpatiënten kiezen voor thuisdialyse als zij voorlichting hebben gekregen via het predialysetraject GUIDE van Gezonde Nieren. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Clinical Kidney Journal, een uitgave van Oxford University Press.

Onderzoeker Josanne de Maar volgde 102 patiënten die tussen september 2013 en december 2014 een GUIDE-behandeladvies kregen in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Van de groep die ging dialyseren, koos 32,1 procent voor thuisdialyse (buikspoeling of hemodialyse), blijkt uit het onderzoek. In de maanden voordat het ziekenhuis met GUIDE ging werken, was dat slechts 19,5 procent.

Betere uitkomsten met thuisdialyse

De uitkomsten tonen aan dat GUIDE de trend kan keren dat steeds minder patiënten kiezen voor thuisdialyse. In 2013 dialyseerden 17,5 procent van alle Nederlandse dialysepatiënten thuis, terwijl dat tien jaar eerder nog 30,3 procent was. Thuisdialyse zorgt echter voor betere uitkomsten, een grotere kwaliteit van leven en een hogere patiënttevredenheid, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Ook is thuisdialyse goedkoper dan dialyse in een centrum.

GUIDE is gebaseerd op het uitgangspunt dat patiënten niet beginnen met de keuze tussen hemodialyse en buikspoeling, maar tussen thuisdialyse en dialyse in het ziekenhuis. De voorlichting gaat van start met een bezoek aan de patiënt thuis door een maatschappelijk werker. Een multidisciplinair team komt vervolgens met een advies, waarna de patiënt wordt voorgelicht en uiteindelijk samen met de nefroloog een keuze maakt voor een behandeling.

(lees het hele artikel hier)